Изпълнителната агенция по селекция и репродукция в животновъдството връчи на официална церемония в гр. Павел Баня наградите „Зооинженер на годината – 2023“. 

Зооинженерът е архитектът в животновъдството. Той е развъдчик, селекционер, технолог, икономист и не на последно място мениджър, обявиха организаторите при излъчването на всички номинации.

„Днес отдаваме заслужена почит и уважение към хората, без чиято дейност е невъзможно съществуването и развитието на животновъдството“, заяви изп.директор на ИАСРЖ Георги Йорданов, който връчи наградите на отличените.

В категорията селекционер на годината престижното отличие беше връчено на зооинженер Олег Стаменов. Мирослав Чилингиров беше отличен за мениджър на 2023 г. 

Категорията за проспериращ млад зооинженер си поделят Йордан Йорданов от Асоциация за развъждане на Българска млечна порода овце и Силвия Георгиева. Наградата за цялостен принос в развъдната дейност получи проф. д-р Димитър Панайотов. Той е специалист по овцевъдство  и козевъдство, дългогодишен декан на Аграрния факултет при Тракийския университет. Учредител и член на Асоциацията за развъждане на породата Лакон в България от 2014г., а от март 2021г до настоящия момен - Председател на асоциацията.

Церемонията за обявяване на „зооинженер на годината“ е организирана от ИАСРЖ съвместно със Национален съюза на зооинженерите в България, водещите аграрни университети в страната, Селскостопанска академия. На форума се събраха фермери, представители на научни институти, развъдни организации и зооинженери.