iasrj logo right

    НОВИНИ

    Проверка на Сдружение за отглеждане и развъждане на Маришките овце

    На 09.07.2020г., комисия от експерти на ИАСРЖ – Стоян Стоянов – гл.експерт „Овцевъдство“ и „Козевъдство“ в ГДККРД, Христо Димитров – гл.експерт ЮЦРЦККРД и Иван Мерджов - гл.експерт ЮЦРЦККРД, извърши проверка на Сдружение за отглеждане и развъждане на Маришките овце, по изпълнение на заявените дейностите по т.7.2.7. от „Схемата на държавна помощ за създаване и поддържане на родословна книга и за определяне продуктивността и генетичните качества на животните за 2020 г. – тестиране на млади мъжки животни по собствено продуктивност“.

    На проверката присъстваха и представителите на МЗХГ – г-жа Силвия Василева - директор Дирекция„Животновъдство“ в МЗХГ, г-жа Мариета Нейкова -
    началник в отдел дирекция "Животновъдство" . Присъства и изпълнителния директор на ИАСРЖ, зооинж. Георги Йорданов.

    Бяха посетени и проверени животните от породата Вакла маришка овца, в депата с. Костиево във фермата на Тодор Машкунски и с. Конуш, във фермата на Димитър Михаилов.

    Настанените в депото животни бяха в много добро телесно състояние, изравнени и с ярко изразена за породата фенотипна характеристика.

    Председателят на Сдружение за отглеждане и развъждане на Маришките овце, проф. д-р Дойчо Димов, организира работна среща, като за целта на всички участници бяха раздадени материали и програма за протичането на срещата.

    Бяха представени резултати от проведените тегления на мъжките агнета за разплод, както и графично изображение, показващо динамиката на растежната способност на мъжките агнета от породата Вакла маришка овца за животните от провереното депо. Второто теглене на животните беше извършено в присъствието на комисията и присъстващите. Развъдната организация демонстрира измерване на живото тегло със специално закупено за целта оборудване – кантар, с прилежащото електронно оборудване. Дискутирани бяха теми, свързани с проблемите в овцевъдството и в частност, кочопроизводството – необходимостта и ползата от прецененката по собствена продуктивност на млади мъжки животни и тяхната реализация.

     

     

    гр,София 1756

    ул.Бистришко шосе №: 26


    +359 2 961 13 29

    delovodstvo@iasrj.eu

    © 2024 ИАСРЖ. Всички права запазени. Разработка Comtechsys