iasrj logo right

    НОВИНИ

    Забранява се движението на свине от и към животновъдни обекти и кланици на територията на цялата страна

    От 9 януари 2020 г., влезе в сила забрана за движението на свине от и към животновъдни обекти и кланици на територията на цялата страна.

    Мерките се предприемат заради влошената епизоотична обстановка. Забраната е в сила до извършване на официален контрол и надзор, доказващ отсъствие на вируса на Африканска чума по свинете (АЧС) в свинефермите, използваните транспортни средства и в обектите на крайно местоназначение на животните. От всички умрели прасета във всеки свиневъден обект ще се взимат  проби от или под контрола на официален ветеринарен лекар, които ще се изследват единствено и само в НДНИВМИ гр. София.

    В месодобивните предприятия ще се извърши почистване и дезинфекция. След доказване на ефективността на дезинфекцията чрез вземане на отривки ще бъде позволено клането на животни от предприятия, свободни от АЧС.

    Щателна дезинфекция ще бъде извършена и на транспортните средства, с които се превозват живи животни, фуражите за тях, както и кланичните продукти. След доказване на отсъствие на вируса, дезинфекция ще се извършва на цялото превозно средство при всяко влизане в обект за отглеждане на свине или месодобивно предприятие.

    От началото на годината на територията на страната са регистрирани 5 огнища при домашни свине, от които 2 индустриални ферми в село Никола Козлево, област Шумен, и село Брестак, област Варна. Другите огнища бяха установени в една ферма с Източнобалканска свиня в Шумен, една фамилна ферма в село Гергини, Габровско и в заден двор в село Боров дол, област Сливен.

    Центърът за оценка на риска по хранителната верига проведе епизоотично проучване за източника на инфекция в свинефермата в село Никола Козлево. Резултатите от него показват, че в обекта не са взети необходимите мерки за биосигурност за недопускане проникване на болестта. ЦОРХВ ще извърши епизоотично проучване и за това как болестта е проникнала и в свинефермата в село Брестак. Двете ферми са технологично свързани. След официалното проучване на ЦОРХВ ще бъде установено коя от двете свинеферми е първоизточник на заразата.

    гр,София 1756

    ул.Бистришко шосе №: 26


    +359 2 961 13 29

    delovodstvo@iasrj.eu

    © 2024 ИАСРЖ. Всички права запазени. Разработка Comtechsys