iasrj logo right

    НОВИНИ

    Крачка напред в репродукцията при конете

    Една от основните функции на Изпълнителна агенция по селекция и репродукция в животновъдството /ИАСРЖ/ е съхранение на генетичните ресурси на различни видове селскостопански животни в България. За тази цел в практиката се прилагат два метода: in situ – размножаване по естествен път /в самото стадо/ и ex situ – чрез използване на различни асистирани техники в репродукцията:


    - Криоконсервация на семенен материал, яйцеклетки, ембриони;
    - Изкуствено осеменяване;
    - Ембриотрансфер.


    ИАСРЖ и „Национална асоциация по коневъдство“ /НАК/ имат обща цел – запазване и обогатяване на генетичния материал при конете в страната. Във връзка с това двете организации адаптират и въвеждат иновативната техника за криоконсервация на семенна течност от жребци от наши и интродуцирани /внесени/ породи.
    В ИАСРЖ вече от няколко години успешно се осеменяват кобили със свежа, охладена и замразена семенна течност.
    През 2019 година д-р Боряна Иванова за първи път в България осъществи ембриотрансфер при коне. Желаната тенденция е тази технология да намери своето практическо приложение в българското коневъдство.
    И така – в края на случен сезон 2019 г. в коневъдството нашият смесен екип: зооинж. Г. Йорданов – изпълнителен директор на ИАСРЖ, д-р Боряна Иванова – ветеринарен лекар в НАК и докторант в ИЖН – Костинброд и зооинж. Светослава Боева – началник на отдел ЗЦРА на ИАСРЖ може да се похвали със следните резултати:
    - Замразена семенна течност на жребци от породите Чистокръвен арабски кон, Англо-арабски кон, Плевенски кон, Български тежковозен кон, Източнобългарски кон, Гидран, Чистокръвен английски, Френски рисак, Арабска шагия, Холщайнер, Дунавски кон.
    - Доказана бременност и родени кончета от девет жребци.
    - Успешно реализиран ембриотрасфер с доказана бременност на реципиента в третия месец.
    Изказваме специални благодарности на целия екип, както и на д-р Венета Новакова от ДП Кабиюк и д-р Красимира Иванова – частно практикуващ ветеринарен лекар, с които работим в тясно сътрудничество в областта на репродукцията при коне.

    20191004 094327

     

    pic

    гр,София 1756

    ул.Бистришко шосе №: 26


    +359 2 961 13 29

    delovodstvo@iasrj.eu

    © 2024 ИАСРЖ. Всички права запазени. Разработка Comtechsys