НОВИНИ

I Национално изложение на френските породи и X Национално изложение с конкурс за порода Ил дьо Франс

На 7 и 8 юни в Сливен Експо Асоциацията за развъждане на породата Ил дьо Франс в България организира Първото национално изложение на френските породи в България и Десетото национално изложение с конкурс за породата Ил дьо Франс.

В изложението участваха развъдни организации и фермери с породи овце Ил дьо Франс, Мутон Шароле, Лакон и Вандеен, както и коне от порода Френски Рисак.

Д-р Евгения Ачкаканова, инициатор на събитието, откри изложението с представяне на френските породи животни в България,  поздрави участниците, всички присъстващи и представи официалните гости на трибуната: Силвия Василева – директор на дирекция „Животновъдство” в МЗХГ и Николай Маринов, главен директор на главна дирекция „Земеделие и регионална политика”, Младен Младенов, изп. директор на Национална  служба за съвети в земеделието, проф. д-р Мая Игнатова, зам.-председател на Селскостопанска академия, доц. д-р Димитър Панайотов, декан на Аграрен факултет при Тракийски университет, Георги Йорданов, изп. директор на ИАСРЖ и съорганизатор на изложението, след което представи и чуждестранните официални гости, а именно: председателя на френската организация за развъждане  на месодайните породи Ил дьо Франс и Тексел г-н Жан-Пиер Жослен, както и г-жа Емануел Мурви директор на коневъдна организация Le Trotter. Не на последно място се спомена и д-р Пламен Пенчев, домакин на събитието, който настаняваше и се грижеше за участниците.

След официалната част, дойде ред на дефилирането на коне от породата Френски Рисак. Пламен Левков, изп. директор на НАК, запозна публиката с историята на порода. След края на дефилето компетентно жури оцени и награди най-добрите жребци и кобили.

След провеждането на конкурса за шампиони на породата Ил дьо Франс компетентното жури, начело с опитния френски животновъд г-н Жан-Пиер Жослен и членове проф. Илия Димитров и проф. Радослав Славов – селекционери в АИлФБ, излъчи първо победителите  от мъжки и женски шилета, от овце и от кочове по групи заедно с техните стопани.

Накрая, след много оспорван дебат и трудни решения журито излъчи и шампионите на индивидуалното участие:

  • При възрастни кочове – „Норд Агро Комплекс”, с. Горно Абланово, обл. Русе, управител Емил Кирчев, представители Пламен Стойчев и Венелин Георгиев;
  • При млади кочове – „Агроевроплант” ЕООД, с. Царевец, обл. Добрич, управител  Пламен Николов.

© 2019 ИАСРЖ. Всички права запазени. Разработка Comtechsys