Библиотеки: Нещо повече за бивола
Заглавие:      Нещо повече за бивола
Категории:      Любопитно
Номер на книга:      3
Автори:      Крсимира Пирева
Каталожен номер:      3
Брой страници:      0
Език:      Български
Рейтинг:      0 
Изображение:      cover

Описание:     

Съвременният домашен бивол произхожда от дивия азиатски речен бивол. Той е един от най-старите опитомени видове животни, които се развъждат и до днес.

Биволът без съмнение е едно уникално животно, чието значение за бита на хората не само не е намаляло, но има много добри перспективи за развитие и използване на ценните му стопански качества. Според световно известния специалист в областта на биволовъдството, огромното значение на бивола за човека е отразено в легендата за произхода му:

„Според известната библейска притча за Ноевия ковчег, когато Ной натоварил всички животни в ковчега, на брега останали едно прасе, една овца, един стар кон и едно куче. Ной ги сложил в една голяма кошница, разклащал я в продължение на десет минути и като я отворил, от там излезли двойка биволи." Какво е значението на тази притча – биволите сякаш носят частица от всеки един от тези видове животни – въргалят се в калта като прасето, имат стаден инстинкт като овцете, служат на човека като коня и са му верни като кучето.

Прочети повече

Публикувано от:      admin