ИАСРЖ

Фестивал на местните породи Чупрене 2016

На 12 юни 2016 година в село Чуchp2016otkrпрене се проведе поредния Фестивал на местните породи. Събитието бе организирано тази година от Изпълнителната агенция по селекция и репродукция в животновъдството (ИАСРЖ) и община Чупрене и  се проведе  паралелно с  торлашкия събор "Када кум прасе и ти вречу", посетен от над 2000 души от България, Румъния и Сърбия.

След Калофер и Чипровци, това е третото издание на Фестивала, организиран в рамките на  Българо-швейцарския проект „Да свържем опазването на природата с устойчивото развитие на селските райони”, финансиран от Българо-швейцарската програма за сътрудничество. Една от осно
вните цели на проекта е осигуряването на обществена подкрепа за устойчивото развитие на селските райони и увеличаването на доходите на земеделските производители, местните общности и бизнеса.


Събитието беше официално открито от кмета на община Чупрене г-н Ваньо Костин и изпълнителния директор на ИАСРЖ проф. д-р Васил Николов. Кратко слово произнесе  народният представител Михаил Миков - гост на фестивала. chp2016horses2

По време на събитието гостите имаха възможност да се запознаят отблизо с  животни от автохтонни породи, оглеждани в Северозападна България - Реплянска овца, за която предстои и откриването на Демонстрационен център в с. Репляна, Балканско планинско магаре, Българско овчарско куче, местни породи коне. Всички фермери, представящи животни, бяха отличени с плакети.


Гостите на фестивала имаха и уникалната възможност да наблюдават демонстрация на  испанска езда, както и спираща дъха джигитовка от екип каскадьори. 

По време на фестивала бе организиран традиционния щанд с материали за проекта „За Балкана и хората”. И тази година посетителите получиха рекламни тениски, шапки, дъждобрани и чадъри, популяризиращи българските местни породи.

  За всички беше организирана дегустация на фермерски продукти, произведени от местните породи животни, а през времето на събора фермери, подкрепени от проект „За Балкана и хората“ представиха радваха посетителите с вкусни сирена, кашкавал,  мед и сладка, произведени в Натура 2000 зони.

chp2016foodchp2016jivotni
chp2016horses1