Ние в медиите

Арбанаси бе домакин на церемонията „Зооинженер на България 2011” (в-к Борба - 16.12.2011г.)

241 2011 Vasil NikolovАРБАНАСИ БЕ ДОМАКИН ВЧЕРА НА ЦЕРЕМОНИЯТА ПО ПЕТОТО ЕЖЕГОДНО НАГРАЖДАВАНЕ НА „ЗООИНЖЕНЕР НА БЪЛГАРИЯ 2011". Организатор на форума бе Изпълнителната агенция по селекция и репродукция в животновъдството (ИАСРЖ) към Министерството на земеделието и храните. За първи път той не бе в София. На срещата присъстваха представители на 33 развъдни организации в България при 35 официално регистрирани.
От многото номинирани с най-големи заслуги в различните категории бяха отличени трима. Петър Чапкънов взе почетния плакет на ИАСРЖ за зооинженер селекционер. Той е изпълнителен директор на Асоциацията за развъждане на кафявата порода говеда. Зооинженер предприемач стана Бисер Чилингиров, овцевъд и председател на Националната овцевъдна асоциация (НОА), учредена през декември м.г. в Елена. Д-р Димитър Георгиев получи плакет за зооинженер за цялостен принос в развъдната дейност. Той е председател на Асоциацията за развъждане на плевенска черноглава овца.
За първи път беше връчена и златна значка на ИАСРЖ на Елена Байчева за приноса й за селекцията и репродукцията на животни в страната. Тя получи и почетния знак на Аграрния факултет към Тракийския университет в Стара Загора и алманах. Байчева е 37 години главен експерт по овцевъдство към ИАСРЖ. Тя бе номинирана от пет развъдни организации. Всички номинирани получиха почетни знаци на Изпълнителната агенция, а наградените получиха и поздравителни адреси от Аграрния факултет на Тракийския университет в Стара Загора.
След официалната част по награждаването бе представен каталогът „Породите селскостопански животни в Република България". Двудневният форум започна вчера и продължи с кратка визитка за дейността на различни развъдни организации в животновъдството.

Доц. д-р Васил Николов, изпълнителен директор на Изпълнителната агенция по селекция и репродукция в животновъдството към МЗХ:
„Малка България има голям генетичен ресурс"

- Доц. д-р Николов, разкажете повече за новия каталог „Породите селскостопански животни в Република България". Какво съдържа той, какво представя?


- Идеята за каталога не е нова. Изпълнителната агенция досега е издавала два и на практика това е третото издание. Но за първа година стъпваме на реална основа. Този каталог става възможен благодарение на националния регистър - първия на племенните стада в България. Сега ние знаем за всяка отделна порода какви стада има, по колко животни, в кои райони, развъдния статус и прочие. В каталога са представени реално съществуващите бройки животни, контролирани от всяка порода. Работихме две години и в момента в него са включени 98 породи животни, птици, пчели, кучета и други, които имат селскостопанско значение. Оказва се, че малка България има голям генетичен ресурс. За да го има този регистър, нашите служители посетиха всяко стадо и идентифицираха всяко животно на място. Каталогът ще е на български и английски език, цветно издание. Ще се разпространява безплатно. Ние спечелихме проект на фонд „Земеделие", реализиран е със средства от него.


- Доволен ли сте от това, което се случва в областта на селекцията и репродукцията в животновъдството в България?


- Доволен съм. Признание за това, което се случва в животновъдството, са многото гости тук, в Арбанаси. Преди две години идеята за селекция беше опорочена. Даваха се т.нар. пари за генофонд. Но се даваха на калпак, колкото повече членове имаше една развъдна организация, толкова повече пари получава тя и те ставаха членове, за да си получат парите по генофонда. Но като станахме членове на ЕС, помощта е вече невъзможна. Сега има нова организация - Националният съвет по генетични ресурси, в която влизат Изпълнителната агенция и председателите на всички развъдни организации.


- Има ли изчезващи породи?


- Според новата рамка на закона за изчезваща порода се счита тази, която има по-малко от 100 женски и по-малко от 5 мъжки. Такива породи в България няма. Застрашени от изчезване пък са тези с по-малко от 1000 женски и с по-малко от 20 мъжки. В тази категория са старозагорската овца, която има 700 бройки, местната бяла маришка овца, тетевенската овца, копривщенската овца. Но като има интерес и развъдни организации, състоянието им ще се стабилизира.

Кремена КРУМОВА