Медиите за нас

Още в първите дни на Новата 2011 г. бъдете с АГРОФОРУМ (Агро.BG - 30.12.2010г.)

 

 

 

Предаването стартира с един много хубав повод, свързан с постижения в областта на животновъдството. В Навечерието на Коледните празници Изпълнителната агенция по селекция и репродукция в животновъдството (ИАСРЖ) раздаде традиционните награди на отличилите се през 2010 г. зооинженери. Кои специалисти получиха заслуженото признание и каква е равносметката за дейността на ИАСРЖ за свършената работа през 2010 г. – ще видят единствено зрителите на АГРОФОРУМ тази седмица.

С около 40 млн. лв. повече спрямо 2009 г. е помощта, която наскоро започнаха да получават животновъдите. През 2010 г. месодайните крави се подпомагат с по 79 лева на глава животно, по 150 лева за говедата, а по 28 лева са за овце и кози. Тези средства обаче са твърде малко, на фона на парите, които получават животновъдите в останалата част на Европа, заяви Христо Друмев, предс. на УС на Асоциацията на млеко- и месопроизводителите. И още – той пита, защо биволовъдите са изключени от националните доплащания на глава животно.

Активен пазар на земеделска земя в Добричка област отчитат брокери на недвижими имоти през последните месеци. Реални сделки се сключват на нива от 650 до 800 лева за декар, макар че има оферти и за 1000 лева за декар. Това научи екипът на АГРОФОРУМ от Добрич. Защо е много удачно да се инвестира в земеделска земя – разказва Димитър Коларов, брокер в агенция за недвижими имоти.

Знаете, че в АГРОФОРУМ стартирахме с една поредица от теми за директните продажби на продукти от фермите. В предишни предавания ви запознахме с изискванията, както и с начините на финансиране, за да започнете такава дейност. Както разбрахте от нашите репортажи, към момента активността е свързана основно с директна продажба на мляко. Твърде съществените ограничения в наредбата обаче, изправят пред редица трудности животновъдите. Какви са те – вижте само тази седмица в АГРОФОРУМ.

Знаете, че Клиърфийлд технологията при отглеждането на слънчоглед е вече много популярна у нас, особено в районите със силно заплевеляване и синя китка. Но всеобщо разпространеното мнение, че добивите от Клиърфийлд хибридите са по-ниски, отколкото от конвенционалните, беше опровергано миналата година от земеделския производител Теодор Иванов от гр. Карнобат. Той получи над 470 кг слънчоглед от дка от опитно поле, което беше заложено в землището на с. Искра. На каква селекция се е доверил – ще разкаже самият той единствено за зрителите на АГРОФОРУМ.