Медиите за нас

Зооинженер-селекционер на годината стана д-р Евгения Ачкаканова-Димитрова (farmer.bg - 22.12.2010г.)

 

 

 

Наградата ,,Зооинженер-селекционер на годината 2010" бе присъдена на д-р Евгения Ачкаканова-Димитрова на традиционната годишна церемония „Зооинженер на годината 2010". На церемонията бяха връчени и приза за ,,Зооинженер-предприемач" и ,,Зооинженер с цялостен принос в областта на развъдната дейност". Д-р Евгения Ачкаканова-Димитрова бе номинирана от Тракийския университет гр. Стара Загора и от Съюза на зооинженерите в България. Тя е Изпълнителен директор на Асоциацията на развъждане на породата Ил дьо Франс в България.

За ,,Зооинженер-предприемач на годината 2010" бе обявен Николай Кръстанов, който получи своята награда от Кирил Кирков директор на дирекция „Животновъдство" към МЗХ. Николай Кръстанов бе номиниран от Асоциацията за развъждане на българска млечна порода овце. Той е фермер с голям опит в областта на селското стопанство. Обработва под аренда 15 500 дка земеделска земя в община Божурище и 600 броя овце от Синтетична популация българска млечна порода.

Призът за ,,Зооинженер с цялостен принос в областта на развъдната дейност" бе връчен на проф. Днс Десимир Неделчев, номиниран от Развъдната асоциация за автохтонни породи овце в Западна България. Той е автор на 3 книги и 170 научни труда в областта на селекцията на овцете.
Организатор на традиционното събитието е ИАСРЖ и Развъдните организации, Съюза на зооинженерите в България, Аграрен университет - Пловдив и Тракийски университет - Стара Загора.