Медиите за нас

Наблюдава се тенденция за окрупняване на животновъдните стопанства (farmer.bg - 20.04.2010г.)

ovce564Промените в закона за животновъдството разграничават лично стопанство от ферма. Животновъдът обаче сам ще преценява как ще се самоопредели, обясни заместник-министърът на земеделието и храните Цветан Димитров, предаде репортер на Агенция „Фокус". Продукцията на фермите ще подлежи на цялостен контрол по закона за ветеринарномедицинската дейност.

Според закона за животновъдството ще се подпомагат фермите, които предлагат продукция на пазара и по един или по друг начин генерират стока, за които се плащат данъци.
Личните стопанства няма да могат да реализират директни продажби, според бъдещата наредба за целта. Този, който не подлежи на ветеринарен контрол, няма право да продава.

Наредбата за директните продажби е изпратена преди около месец и половина в ЕК, за да се отчетат мненията на всички държави-членки, каза Димитров. До края на май месец трябва да бъдат изказани мненията за наредбата и едва след това тя ще влезе в сила.

Наблюдава се тенденция за окрупняване на животновъдните стопанства. За седем-осем месеца над 51 % от кравите вече се отглеждат във ферми с над 10 крави, 61 % от биволите се отглеждат в стопанства с над 20 биволи, 56 % от овцете са във ферми с над 50 овце, а 78 % от свинете – с над 50 свине. Само 12 % от козите се отглеждат във ферми с над 50 кози.

С 10 % са се увеличили животните във фермите с над 20 крави. Броят на фермите намалява с 15 %,но общото намаление на животните е някъде в рамките на 3-4 %.
23 от 28 развъдни организации, получили субсидии от земеделското министерство, имат да връщат до 50 % от субсидията, а останалите имат 50 %, обясни на пресконференция доц. Васил Николов, изпълнителен директор на Изпълнителната агенция по селекция и репродукция в животновъдството (ИАСРЖ). Сумите ще се връщат заради неизпълнени дейности. Общо 850 хил. лв. или 43 % от изплатената сума за 2009 г. около 2 млн. лв. за подпомагане на развъдната дейност на практика трябва да бъде възстановена. 450 хил. лв. се падат на Българската национална организация на зооинженерите, която се оглавява от бившия директор на ИАСРЖ Костадин Желев. Прокуратурата се занимава с тези злоупотреби. През последните години се наблюдава и дублиране на развъдните организации, което ще бъде премахнато.