Медиите за нас

Смолян е домакин на първо изложение на каракачански коне (агенция Фокус - 24.07.2012г.)

 karakachan horseСмолян е домакин на първо изложение на каракачански коне, съобщиха от пресцентъра на общината. Първото по рода си Национално изложение на коне от породата каракачански кон ще се състои тази неделя на връх Перелик. То се организира от Националната асоциация по коневъдство и Асоциацията на коневъдите в България. Официалното откриване ще е на 29 юли от 11:00 часа. Националното изложение на конете от породата каракачански кон ще бъде открито от кмета на Община Смолян Николай Мелемов. От 11.15 ч. проф. Васил Николов ще представи ролята на генетичните ресурси. След това от 11.45 ч. н.с. Иван Механджийски ще представи уникалната порода Каракачански кон.
В 12.30 ч. участващите в изложението каракачански коне ще направят дефиле под звуците на гайдари от Смолянския фолклорен ансамбъл.
В програмата следват фолклорни изпълнения, представяне на комисията по оценка на конете и демонстрация с каракачански коне. Накрая ще има награждаване на победителите, а наградите ще бъдат връчени от членове на комисията, от представители на Министерство на земеделието и храните (МЗХ), Държавен фонд „Земеделие" и на местната власт.